Dear Evan Hansen musical Nederland

De Dear Evan Hansen musical Nederland: Eindelijk is het hier!

Als je net als ik vaak luistert naar de soundtrack van Dear Evan Hansen, dan heb je ongetwijfeld het nummer Waving Through a Window al talloze keren opgezet. Hoewel ik de musical nooit live in Amerika heb gezien, is de muziek al jarenlang een vaste favoriet van mij. De show ging in 2016 in première op Broadway en heeft sindsdien meerdere Tony Awards gewonnen, waaronder die voor Beste Musical. 

Nu komt Dear Evan Hansen eindelijk naar Nederland, en ik kan niet wachten! Vanaf 11 juni tot 29 juni draait de musical slechts drie weken in het DeLaMar Theater in Amsterdam. In dit artikel vertel ik je alles wat we tot nu toe weten over deze prachtige productie die binnenkort Nederland verovert.

Het verhaal

Dear Evan Hansen draait om Evan, een onzekere tiener met sociale angst die moeite heeft om zijn plek te vinden in de wereld. Als therapie schrijft hij brieven aan zichzelf, maar wanneer een van die brieven per ongeluk in de handen van zijn klasgenoot Connor Murphy belandt en Connor kort daarna zelfmoord pleegt, denken Connors ouders dat de twee vrienden waren. Evan raakt verstrikt in deze misvatting en besluit, uit angst en medelijden, de leugen voort te zetten om de Murphy’s te troosten.

De leugen groeit snel uit de hand wanneer Evan een valse vriendschap tussen hem en Connor creëert. Dit leidt tot een golf van steun en begrip voor zowel Evan als de Murphy’s, en de hashtag #YouWillBeFound gaat viraal. Evan krijgt voor het eerst in zijn leven de aandacht die hij zo wanhopig nodig heeft, maar de last van de leugen begint zwaar te drukken. Zijn relaties met de mensen om hem heen, zoals zijn moeder en Zoe Murphy (Connors zus), worden steeds ingewikkelder. Naarmate de leugen steeds groter wordt, raakt Evan verwikkeld in zijn eigen schuldgevoelens en moet hij de waarheid onder ogen zien. 

Wat Dear Evan Hansen zo uniek maakt, is het personage Evan zelf. In veel musicals is het hoofdpersonage de held of de ‘good guy’, maar dat is hier niet het geval. Vanuit het perspectief van de andere personages lijkt Evan zelfs meer de ‘slechterik’ in het verhaal door de leugens die hij vertelt. In het echte leven zijn mensen echter nooit simpelweg goed of slecht; het is altijd complexer. Dit is precies wat de musical laat zien.

Aan het einde van de show wordt erkend dat Evan verkeerd heeft gehandeld en daar de consequenties van moet dragen, maar de boodschap is ook dat dit hem niet tot een slecht mens maakt. Hij is een mens met fouten, net als iedereen, en dat maakt het verhaal zo aangrijpend en herkenbaar. 

Originele Broadway Cast

Een van de grootste krachten van de productie was de indrukwekkende cast, met in de hoofdrol Ben Platt als Evan Hansen. Zijn vertolking van Evan Hansen is naar mijn mening niet te evenaren. Hij heeft er dan ook een Tony Award voor Beste Acteur in een Musical voor mogen ontvangen. Zoals Platt’s met zijn stem de verdriet en eenzaamheid van Evan kan uiten tijden de muzikale nummers is een bepalend element van de show.

Naast Ben Platt bestond de originele cast uit andere getalenteerde acteurs zoals Laura Dreyfuss, die Zoe Murphy speelde, en Rachel Bay Jones, die de rol van Evans moeder, Heidi, op zich nam. Jones’ vertolking van een alleenstaande moeder die worstelt om haar zoon op de juiste manier te ondersteunen, werd eveneens met lof onthaald en leverde haar een Tony Award op voor Beste Vrouwelijke Bijrol. 

Muziek

De muziek in Dear Evan Hansen is geschreven door het beroemde duo Benj Pasek en Justin Paul, die ook verantwoordelijk zijn voor de muziek van La La Land en The Greatest Showman. De nummers in de musical zijn een mix van pop, alternatieve rock en ballads die het verhaal en de emoties van de personages perfect weten over te brengen.

Hier is een lijst van de meest bekende nummers uit de musical:

  • Anybody Have a Map?
  • Waving Through a Window
  • For Forever
  • Requiem
  • If I Could Tell Her
  • You Will Be Found
  • Sincerely, Me
  • Words Fail
  • So Big/So Small

Persoonlijk is For Forever mijn absolute favoriet. Het nummer beschrijft een moment van hoop en verbondenheid, iets waar ik altijd door geraakt word. De manier waarop Evan in dit nummer droomt van een betere vriendschap en een ander leven, vind ik ontzettend ontroerend. Maar om een keuze te maken uit alle andere nummers is eigenlijk niet te doen. Net zoals For Forever, vind ik Waving through a Window, Requiem, You Will Be Found, Words Fail en So Big/So Small echt prachtige en, ontroerende nummers. Ze bespreken gevoelens van eenzaamheid, niet begrepen worden door de mensen om je heen en spijt die in combinatie met de mooie stemmen van de cast een gevoelige snaar raken. 

Daarentegen is Anybody have a Map (het openingsnummer) minder gevoelig, maar ergens vind ik het een catchy liedje. Ik denk dat veel mensen, zowel ouders als kinderen, zich in de situaties die worden geschetst kunnen herkennen. En dan heb je nog het komische Sincerly, Me en het romantische If I Could Tell Her die allebei zeker niet onderdaan voor de vele ballads. Als ik toch een tweede favoriet zou moeten aanwijzen, zou ik waarschijnlijk Sincerly, Me zeggen. Dit nummer is zo anders dan de meeste anderen nummers. Alhoewel het thema van het nummer niet echt ethisch is (dit kun je trouwens over de hele musical zeggen), voelt het nummer als een luchtige feel-good-song aan.

Dear Evan Hansen in Nederland

Zoals eerder genoemd, draait de musical maar drie weken in Nederland. Je kunt de show gaan zien in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Wil je tickets bemachtigen? Wees er snel bij, want het aantal voorstellingen is beperkt. Tickets kun je via de website van het theater bestellen.

Wat betreft de cast in Nederland is er al bekend dat Ward van Klinken de rol van Evan Hansen op zich zal nemen. De rest van de cast is op dit moment nog niet bekend, maar ik kan niet wachten om te zien wie er nog meer schitteren op het podium. Ik zal dan ook zeker het nieuws over Dear Evan Hansen in de gaten houden.

Zoals de meeste internationale musicals in Nederlands, wordt de musical vertaald en volledig in het Nederlands opgevoerd, inclusief de liedjes! Hoewel ik nog geen officiële bevestiging heb kunnen vinden dat de nummers daadwerkelijk vertaald zijn, lijkt het aannemelijk omdat er bij de creatives verantwoordelijk voor het uitvoeren van de musical, iemand is aangesteld voor de vertaling. Hoe dan ook, dit wordt ongetwijfeld een bijzondere ervaring voor Nederlandse fans!

Maar waarom draait de musical maar drie weken? Hierover kan ik geen informatie vinden. Zelf vermoed ik dat het een soort test is om te zien hoe populair de show hier zal zijn. Misschien dat we in de toekomst een langere speelperiode kunnen verwachten als de kaarten snel uitverkocht raken.

Zo, dat was alle info die ik tot nu toe heb over de musical Dear Evan Hansen in Nederland. Ga jij ook kijken?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *